Construim ACASA pentru familia Bertalan

Istvan și Erika Bertalan sunt căsătoriți de 12 ani. Locuiesc, împreună cu fiica lor Noemi și cu bunica, într-o casă la o aruncătură de băț de centrul Clujului. E o casă veche de cărămidă, neizolată, cu o bucătărie micuță și un colț de baie, și o cameră unde toți încearcă să își găsească locul fără să deranjeze pe ceilalți.

În aceeași cameră lungă și lată de patru pași, e loc de un pat, un birou cu un calculator, două dulapuri, o masă cu două scaune puse lângă și o sobă micuță de lemne. Deasupra ușii, în peretele care a rămas doar cărămidă, sunt două rafturi de cărți. 

Viața familiei a fost o serie de urcușuri și coborâșuri, despre care cei doi vorbesc cu deschidere. Erika poveștește despre toate locurile unde au stat în chirie, iar Istvan completează și el cu amintirile lui. Povestesc cu drag de lucrurile bune care li s-au întâmplat, dar găsesc și loc de umor și autoironie în nefericirile lor. Istvan a trecut, în ultimii 6 ani, prin două accidente de muncă. Când locuiau în Gherla, Istvan era pe șantier și i-a căzut un zid peste piciorul drept. Până la urmă, a trebuit să fie amputat de sub genunchi.

După aproape un an, a fost mai bine și a început să-și caute de lucru. Dar nu conta cât știa să facă sau cât era de muncitor, nimeni nu vroia să-l angajeze. „M-am apucat de izolații exterioare și totul a fost bine vreo doi ani. În perioada aceea ne-am mutat în casa asta. Lucram din coardă, așa că puteam să mă descurc fără să obosesc sau să mă doară. Apoi am tras o trântă de la etajul 4 și aia a fost a doua tură de spitale”, povestește Istvan. E autoironic când povestește, dar dedesubt simți un om care privește cu ochi clari tot ce i se întâmplă. 

Soția și fiica lui sunt la fel de perseverente. Noemi, care în curând termină clasa a IV-a, face de toate prin casă. E sprijinul tatălui ei. Când pot, cei doi merg la pescuit. El îi toarnă forme de lut – ursuleți, căței, personaje din desene animate – pe care ea le colorează. Ea e cea care face decorațiuni de Crăciun, cadouri pentru colegi de școală sau prieteni de familie. Pentru ea, și-a făcut o colecție de ursuleți colorați. Iar Erika e cea care le organizează pe toate. Fie că e vorba de locul ei de muncă, de tratamentele lui Istvan sau ale bunicii, de școala și activitățile de dans ale lui Noemi, ea e cea care se asigură că s-au gândit la toate. De multe ori, se pune cu Istvan la masă și fac calcule și planuri. Cea mai mare bucurie a lor e că au început de curând să facă planuri pentru voluntariat și pentru viitoarea lor casă Habitat.

Familia Bertalan a fost selectata ca beneficiari in programul Habitat pentru Umanitate Cluj si cu ajutorul fondurilor stranse, anul acesta, se vor muta intr-o casa noua, frumoasa, decenta pe care o vor putea numi ACASA. Prin platforma Galantom ne dorim sa strangem banii necesari constructiei acoperisului. 

„Când am auzit vestea și am fost să semnăm și actele, i-am spus și fetei noastre. Stătea la făcut teme când am ajuns acasă. A sărit în sus de bucurie când a auzit”, completează Istvan. Acum, el și Noemi povestesc cum să facă un raft pentru ursuleții ei, să nu mai stea în cutie. Erika completează și ea cu idei despre cum să arate camerele, cum vor veni la Cluj cu autobuzul, și cum își dorește să se înțelegă bine cu vecinii. Cei trei vorbesc cu speranță despre viitor. 

[ Show more ]
Galantomi:

1

Donatii:

65

Suma:

8,747 RON

Evenimente fundraising

31 Dec 2017

Daruieste ziua ta ~ 2017

In beneficiul: Construim ACASA pentru familia Bertalan

Vine ziua ta. Este momentul în care ești în centrul atenției prietenilor, cunoscuților, familiei. Toata lumea te întreabă ce iți dorești să primești cadou, dar tu știi că ai tot ce îți trebuie și că nu îți dorești decât să fii aproape de cei dragi și să împarți cu ei bucuria și voia bună.

2,605 RON

Suma:

1

Galantomi:
18 Donatii
31 Dec 2017

30 Day Smoke Free Challenge ~ 2017

In beneficiul: Construim ACASA pentru familia Bertalan

Ești fumător și vrei să te lași, dar nu au găsit încă metoda sau motivația potrivită? Cum la început de an se fac mereu promisiuni pentru noul an, noi îți lansăm o provocare: rezistă să nu fumezi timp de 30 de zile pentru o cauză caritabilă.

6,142 RON

Suma:

3

Galantomi:
47 Donatii

Pagini fundraising

NO SMOKING pentru familia Bertalan

Am auzit povestea, mi-a surâs propunerea enorm și-am acceptat-o fără a sta prea mult pe gânduri! De ce? Pentru că familia Bertalan a trecut prin

2,000 RON Target
1,691 RON Suma
9 Donatii
84.5495% Complete

NO SMOKING pentru familia Bertalan

Există unele povești care nu au cum să nu îți lase o impresie amară de nedreptate în viață. De acolo și determinarea firească de a reacțio

2,000 RON Target
2,005 RON Suma
13 Donatii
100% Complete

NO SMOKING pentru familia Bertalan

Viața nu este egală cu toată lumea. Unii avem norocul să putem cheltui bani pe ce avem chef, fără să ne gândim la utilitatea a ceea ce cumpăr

2,000 RON Target
2,446 RON Suma
25 Donatii
100% Complete

Îmi donez ziua de naștere pentru locuința familiei Bertalan

  În 18 mai, primesc un cadou neprețuit, încă o aniversare alături de cei dragi. Viața a fost generoasă cu mine, am avut parte de provocări

4,000 RON Target
2,605 RON Suma
18 Donatii
65.125% Complete